politik är inte religion, religion är inte politik

Blev på Twitter uppmärksammad om kristdemokraterna och religion.

"reuteras@politikerlilith tyvärr, men har svårt för att blanda politik och religion även om jag tycker att ni driver en del bra frågor"

Tänkte passa på att klargöra ett par saker.

Kristdemokraterna anser att man ska skilja på politik och religion. I vårt första kapitel av Kristdemokraternas principprogram skriver vi bland annat:

"Religion är inte politik. Politik är heller inte religion. I många kulturer är emellertid religionen bärare av den människosyn och etik, som genomsyrar samhället. I det avseendet är i vår del av världen kristendomen den tongivande förmedlaren av den människosyn och de grundläggande värden, som motiverar mänskliga rättigheter och skyldigheter. Det är emellertid möjligt att motivera människosyn och grundvärden med samma innebörd utan att referera till Gud eller den kristna traditionen. På samma sätt är kristdemokratins etiska grund för politik oberoende av personlig trosuppfattning när det gäller livsåskådning eller religion. Politiken rör människors gemensamma angelägenheter medan religionen dessutom rör människornas relation till Gud. Det finns således en distinktion mellan politik och trosliv. Samtidigt finns det alltid en risk att människor gör politik av sin religion eller gör religion av sin politik."


Däremot är kristdemokrati en demokrati som är byggd på en kristen människosyn och värdegrund. Vad vi menar med kristna värden är det de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen. Kristdemokratin är värdeorienterad. Med detta menas en politik som har människovärdet och de etiska grundvärdena i centrum

"Vi lever i en ofullkomlig värld. En värld där människan ständigt finns i ett spänningsfält mellan ont och gott. Tanken om människans ofullkomlighet pekar därför på något typiskt mänskligt. Alla människor begår misstag. Vi kallar detta för ofullkomlighetstanken. Ibland väljer vi till och med att göra det vi vet är orätt. Vi begår fel. Vi erkänner det ibland och förnekar det ibland. Längtan efter makt, status eller pengar kan förblinda, så att vi gör saker som vi egentligen inte borde göra. En vana att handla fel kan också döva samvetet.

I människans ofullkomlighet ligger också en stor potential. Hon kan välja det goda och hon kan välja att utveckla och förvalta sina gåvor. I denna valmöjlighet ligger det oanade drivkrafter att förändra människors villkor i positiv riktning bort från fattigdom, sjukdom och okunnighet. För att kunna förändra människors villkor till det bättre, krävs på det personliga planet en karaktärsutveckling, där dygd och duglighet i kombination med moralisk medvetenhet och integritet leder till att vi väljer det goda.

Insikten om människans ofullkomlighet klargör behovet av medborgerlig samverkan och maktdelning och lägger en viktig grund för en utvecklad och realistisk syn på demokratin. I de politiska sammanhangen ger ofullkomlighetstanken dessutom insikten att inget politiskt parti ensamt står för den kompletta sanningen. Detta ger en ödmjuk inställning till politikens möjligheter.

För kristdemokraterna som politisk rörelse leder ofullkomlighetstanken och avståndstagandet från alla former av utopier till en öppenhet för debatt och kritik om möjligheterna att förverkliga de politiska idealen. Denna prövande attityd innebär att kristdemokratin är en samhällskritisk och reformerande kraft och intar en öppen hållning för samarbete med olika demokratiska och politiska rörelser. Sökandet efter samförstånd i stället för konfrontation är ett kännetecken för kristdemokratin.

Insikten om människans ofullkomlighet är en spärr mot utopiska föreställningar och drivkrafter. Utopism kan beskrivas som en romantisk vision om det perfekta politiska systemet. Tron på möjligheten att nå det fullkomliga samhället leder ofta till en farlig fanatism oavsett om den är kollektivistisk eller individualistisk."

Läs gärna vårt principprogram på vår hemsida, ibland kan jag tycka att de olika partiernas ideologier helt kommer bort i alla enfrågor som svävar runt i val etc. Ideologin och principprogram talar egentligen mer om hur man kommer att ställa sig i olika frågor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Peter Reuterås

Då blir min nästa fråga var jag hitta ett förtydligande av vad som ingår i "Vad vi menar med kristna värden är det de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen.". Vilka är dessa värden? Är det de 10 budorden, hela bibeln eller är det något annat?

Postat av: Lilith

Har klippt och klistrat lite från vår hemsida:



Det handlar om att människolivet är okränkbart och att alla människor har ett lika värde. Det kristdemokratiska samhällsarbetet tar därför sin utgångspunkt i människans helhet och betonar människans behov av gemenskap. Vår människosyn utgår från att människan är förnuftig och kan välja mellan att göra bra och dåliga handlingar, och att människan är ansvarig för sina egna handlingar. Förvaltarskapstanken innebär att människan har ett ansvar att bruka och bevara, i stället för att förbruka.



Allt vad du vill att människor ska göra mot dig ska du också göra mot dem. Vi vill värna alla människors liv, frihet och värdighet.



Vi vill solidarisera oss med de svaga och förtryckta, sträva efter social rättvisa, utjämna strukturella orättvisor och skapa en rättvis fördelning av samhällets goda.



http://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Ideologi.aspx

2009-06-07 @ 14:43:07
Postat av: Peter Reuterås

Vanliga humanistiska grundvärderingar med andra ord. Låter mycket bra och jag håller med om de till fullo men på sätt vis gör blir det då ännu svårare att förstå varför man då ska göra en koppling till kristendomen när det är så allmäna värderingar, i alla fall i Sverige i nutid.

2009-06-07 @ 18:52:11
URL: http://blog.reuteras.com
Postat av: Lilith

Det klart att i Sverige är vi så pass sekualiserade så att det kan kännas konstigt när man refererar till kristna värderingar. Kristdemokratin finns även i andra länder, mig veterligen diskuteras den inte på samma sätt som i Sverige.

2009-06-07 @ 19:34:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback