Personalism

Kristdemokraterna har en personalistisk människosyn, den står i kontrast till individualism och kollektivism. Vi kan inte klara oss själva utan är beroende av andra människor, inte heller ska människan ses som en kugge i det stora samhällsmaskineriet. 

 

Jag anser att personalismen ligger närmare verkligheten än individualismen och kollektivismen. Alla människor är olika och unika. Men vi behöver varandra för att utvecklas.

 

Den kristdemokratiska människosynen utgår från att människan till sin natur är rationell och förnuftig dvs. vi har frihet och möjlighet att välja mellan det som är bra och det som är dåligt, mellan ont och gott. Vi är moraliskt medvetna och råder över våra egna handlingar. Om man ser det på så sätt så gör det oss moraliskt ansvariga för våra handlingar.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,






Kommentarer
Postat av: Sophia B

Vad menar du skiljer individualismen och personalismen åt?

För enligt din beskrivning ovan skulle jag säga att det är precis samma sak, men med ett nytt namn för att det gamla blivit skamfilat.

Postat av: Lilith

Det handlar om att vi behöver varandra och att vi är beroende av nära gemenskap med andra. Här får vi möjlighet att bli sedd och bli kompletterad. Det är i samspelet med andra som individen utvecklas till en unik personlighet. Den liberala individualismen betonar individen på bekostnad av de naturliga gemenskaperna (exempelvis familjen). Kristdemokraterna anser att människor inte enbart har ansvar för sig själva utan även för sina närmaste, för relationer och för andra människor.

2009-06-14 @ 09:25:21
Postat av: Sophia B

Jag håller inte med - vare sig liberalismen eller individualismen står i konflikt med gemenskap och grupper. Tvärt om! Den som tror att människor står för sig själva och blir vare sig framgångsrika eller lyckliga är fel ute, vad de däremot säger är att samhället bygger på och finns till för individen (inte vice versa) och att individen själv väljer sina grupper och gemenskaper.



Så jag står fast vid att jag tycker att du beskriver individualism men med ett nytt namn.

2009-06-14 @ 09:49:16
URL: http://www.dexion.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback