Vad är Kristdemokrati - en sammanfattning

Jag har tidigare skrivit en del om vad kristdemokrati är och den kristdemokratiska ideologin. Men jag tycker att det kan vara värt att upprepa. Många gånger sätter enskilda frågor/personer bilden av vad ett parti står för men jag tycker att det är viktigt att man går tillbaka till grunden, själva ideologin. Det är den som är ett partis hjärta och det är från ideologin som man utgår när man tar beslut i enskilda frågor.

Kristdemokraterna är ett värdeorienterat parti, det handlar om demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Att vara kristen är inte ett krav vare sig för att rösta på Kristdemokraterna eller för att vara engagerad i partiet. Människovärdet  gäller som övergripande princip. Vi anser att människolivet är okränkbart och att alla människor har ett lika värde.

Vi brukar tala om något som kallas personalism, det är vårt  alternativ till individualism och kollektivism. En människosyn som jag tycker stämmer mer överens med verkligheten eftersom man som enskild person är beroende av andra men som människa är man inte bara en kugge i en maskin. Varje person är unik, men vi behöver varandra för att utvecklas.

 

Kristdemokraternas människosyn utgår från att människan är förnuftig och kan välja mellan att göra bra och dåliga saker, och därmed är varje människa ansvarig för sina handlingar. Samtidigt som vi säger att man är ansvarig för sina handlingar så säger vi också att människan är ofullkomlig. Vi vet att alla kan göra fel, och anser att de som gör fel förtjänar en andra chans. Insikten om denna ofullkomlighet gör även att Kristdemokraterna inte tror på utopiska samhällen.

 

I Kristdemokratin ingår förvaltarskapstanken som innebär att människan har ett ansvar för sin omvärld. Det handlar om att bruka istället för att att förbruka. Förvaltarskapsprincipen kan man applicera på många olika fält men kanske främst vad det gäller ekonomi och miljö.

 

Sedan har vi den där principen som tunga vrickar sig på när man ska försöka säga, efter ett antal år inom Kristdemokraterna har jag i alla fall lärt mig att uttala subsidiaritetsprincipen. Det handlar om att beslut ska fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå. Det vi kan besluta om hemma ska inte de kommunala politikerna och tjänstemännen lägga sig i, det kommunerna inte klarar av på egen hand ska flyttas upp till riksdag och regering. På samma sätt ska inte EU styra det Sverige på mest ändamålsenliga och bästa sätt kan sköta själv. Däremot finns det beslut som måste ske på högre nivå, för att vi ska kunna lösa miljöproblemen bör  vi samarbeta på europeisk- och internationell nivå. Subsidiaritetsprincipen kan för politiker vara svår att följa, vi vill så väl att det är lätt att det drar iväg åt alla möjliga håll. Men det är viktigt att när man fattar beslut funderar igenom huruvida beslutet följer subsidiaritetsprincipen.

 

Sist men inte minst solidaritet, en princip som vänsterblocket har försökt att lägga beslag på. Solidaritet kan definieras som den medmänsklighet och kärlek, som utgår från den gyllene regeln - allt vad du vill att människor ska göra mot dig ska du också göra mot dem.

 

Gå med i min facebookgrupp "Lilith Svensson till Riksdagen!" en grupp för alla de som vill att Kristdemokraterna i Halland ska representeras av Lilith Svensson i Riksdagen efter valet 2010.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,




Kommentarer
Postat av: Daniel Fredriksson

Mycket bra genomgång av kristdemokratins grundpelare.

Att du också kommenterar vänsterns retorik är också väldigt bra. Solidaritetstanken har inte vänstern någon patent på.

Postat av: Lilith

Tack!

2009-07-11 @ 10:36:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback