Liliths frågelåda del 1

För några dagar sedan uppmanade jag er att ställa frågor till mig, på Twitter Mikaela Zackrisson (@kungsbackabo) skrev: Jo, kan du prata om hur det kunde bli så illa att svårt sjuka människor tvingas gå till Arbetsförmedlingen. Varför?

De senaste dagarna har det varit en hel del debatt om ämnet och många har uttalat sig, nu är jag inte på något sätt expert på sjukförsäkringssystemet men sticker man ut hakan och uppmanar till frågor får man väl lite skylla sig själv.

Och för att fatta mig kort, jag tycker inte att det är rätt att tvinga svårt sjuka människor till Arbetsförmedlingen, är man så sjuk så att man inte kan arbeta överhuvudtaget ska man vara sjukskriven på heltid.

Liliths frågelåda del 1 Sjukförsäkring

Mikaela Zackrisson från Kungsbacka undrar hur det kunde bli så illa att svårt sjuka människor tvingas gå till Arbetsförmedlingen.Och så ett lite längre svar:

När Alliansen kom till makten var det ett medvetet beslut att ändra sjukförsäkringen till det bättre.
Flera undersökningar bland långtidssjukskrivna under 2005 och 2006 visade att de både ville och skulle ha kunnat arbeta deltid eller heltid om de bara hade fått hjälp men under 2005 hade bara nio procent av dem som varit sjukskrivna mer än 60 dagar genomgått en samordnad rehabilitering. Efter ett års sjukskrivning förtidspensionerades många rutinmässigt. Av över en halv miljon förtidspensionärer var det endast en procent som återvände till arbetslivet. För 2009 avsattes 600 miljoner kronor för behandling av lätta till medelsvåra psykiska besvär, samt smärtor i axlar, rygg och nacke. En rehabiliteringskedja har införts med fasta tidsgränser för att pröva arbetsförmågan. Insatser ska göras snarast möjligt. Den som på grund av sjukdom uppenbarligen vare sig kan gå tillbaka till sin anställning eller delta i några aktiviteter ska kunna få fortsatt ersättning från sjukförsäkringen med samma ersättning som tidigare tills dess att personen tillfrisknat. Det kan t.ex. gälla om personen vårdas på sjukhus eller på annat sätt får omfattande vård i hemmet eller via sjukvården. Förlängd sjukpenning i sådana fall ska kunna betalas ut utöver de tidsramar som nu gäller.

För att få lite bredd vill jag länka till några andras inlägg för det är ju många som har skrivit om detta bland annat Sanna Rayman på SvD och Mary X Jensen på sin blogg Mina moderata karameller. Kristdemokraten Gudrun Brunegård skriver

Det är märkligt att höra Försäkringskassans bortförklaringar till varför de inte tagit hänsyn till lagstiftningens tydliga markering att undanta mycket svårt sjuka från reglerna. Därför är det bra att Socialförsäkringsutskottet idag har tagit initiativ till ett förtydligande. Oavsett om det är Försäkringskassans stelbenthet som ligger bakom den hjärtlösa hantering som de svårast sjuka tvingats uppleva, eller om det har varit otydlighet i lagstiftningen.

En annan kristdemokrat som skriver om det är Peter Soilander som själv har erfarenhet av försäkringskassan.

Som avslutande länk vill jag länka till det pressmeddelande som hallänningen Lars Gustafsson (KD), riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet och Anders Andersson (KD), riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet. De uttalar sig här med anledning av den presskonferens regeringen höll angående uppgifterna om att svårt sjuka som tvingas söka jobb:

Vi är upprörda över den fyrkantighet med vilken Försäkringskassan tolkat regeringens intentioner för svårt sjuka. Därför är det bra att regeringen snabbt och prestigelöst väljer att förtydliga lagen så att inga missförstånd kan uppkomma.Kommentarer
Postat av: Lilith Svensson

http://kentpersson.wordpress.com/2009/12/04/som-sagt-ingen-vill-att-svart-sjuka-ska-tvingas-att-arbeta/Även Kent Persson skriver läsvärt

2009-12-06 @ 22:00:02
Postat av: Mikaela Zackrisson

Tack för ditt svar Lilith! Jag skall läsa igenom länkarna du gett när jag har lite tid. Ja, det har ju verkligen blivit en debatt det här. Hoppas det kommer något bra utifrån den, det får vi tro på.

Ha det så bra!

/Mikaela

2009-12-09 @ 13:43:03
URL: http://rymdnoja.kungsbackaonline.se/#home
Postat av: Lilith Svensson

Och tack för din fråga, ha det bra du med

2009-12-09 @ 17:22:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback