Fredstanken och samhörigheten

Jag tycker det är fint med den fredstanke som finns med Europasamarbete, att länder faktiskt sa att nu får det vara nog med krig och elände. För att skryta lite kan jag berätta att det var kristdemokratiska ledare som var med och instiftade samarbetet snart efter Andra Världskriget. Europasamarbetet bygger på personalism och subsidiaritet (två ord som Kristdemokraterna är väldigt förtjusta i).

Tanken är att man ska skydda människovärdet, att visa solidaritet med grannländer och med omvärlden, och att söka gemensamma svar inom de områden där de enskilda länderna inte kan lösa problemet själva.

Kristdemokraterna anser att alla människor har ett lika värde, och då talar vi inte om ett lika dåligt värde utan ett högt okränkbart människovärde. Att vara solidarisk med våra medmänniskor innebär även en förvaltarskapssyn, att vi tar hand om jorden och är solidarisk mot kommande generationer. Därför måste vi bevara fredstanken, förvalta miljön, ha en hållbar utveckling, en global rättivsa och bekämpa brottslighet och därmed försvara människovärdet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback