EU bör vara en principfast aktör i världen

Önskan om att vara med i EU och unionens utvidgningsprocess skulle kunna ses som EU:s mest framgångsrika utrikespolitik. Länder har förvandlats från förtryckande diktaturer till öppna demokratier. Kristdemokraterna ser en fortsatt utvidgning för att omfatta fler europeiska länder som angelägen av såväl moraliska som historiska skäl, för att skapa ett större område av fred och frihet.

EU är med sina 27 medlemsländer och en av världens starkaste ekonomier en viktig aktör, bland annat inom WTO. Kristdemokraterna vill att mänskliga rättigheter ska vara en naturlig del av handel, diplomatiska relationer, utvecklingssamarbete samt säkerhets- och försvarspolitik.

Kristdemokraterna vill att det ska finnas riktade insatser för att stärka kvinnors rättigheter, ekonomiska möjligheter och politiska deltagande, t ex genom mikrokrediter, förbättrade hälso- och sjukvårdsmöjligheter och demokratistöd för att öka politiskt deltagande.

EU är världens största biståndsgivare. Med bistånd följer ett ansvar såväl gentemot utvecklingsländerna som gentemot den egna befolkningen som har rätt att förvänta sig att deras skattepengar används på ett så effektivt sätt som möjligt. Biståndsinsatser bör samordnas.

Läs även andra bloggares åsikter om
, ,, , , ,, , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback