Översyn av EU:s jordbrukspolitik

Jordbruksministrarna har presenterat resultatet av översynen av EU:s jordbrukspolitik CAP, där 62 procent av EU:s budget inryms. Man kan helt klart ifrågasätta produktionskopplade jordbruksstöd som underblåser orättvisor i världen. Jag tror att det hade varit mycket bättre att satsa på handel med andra länder istället för bistånd.

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Iren Oskarsson säger:
 
Dagens beslut är ett steg i rätt riktning. Europas marknader behöver i större utsträckning än idag öppnas för utvecklingsländernas exportvaror, de exportstöd till europeiska länder som fortfarande hemsöker jordbrukspolitiken måste bort.

Svenska och europeiska jordbrukare ska konkurrera med kvalitet och ekologisk framsynthet. Landskapsvård och djurskydd är uttryck för mervärden i svenskt jordbruk.

Ta till exempel levnadsvillkoren för höns. I Sverige har vi ställt om inhysningssystem så att fåglarna har tillgång till rede, sittpinne och sandbad. I resten av Europa är det bara var femte höna som har den här basala livsmiljön i sin bur. Nu är vi benchmarkstandard för resten av kontinenten och har all anledning att fortsätta leda för kv
alitet, avslutar Irene Oskarsson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback