Redovisa alla skatter på lönebeskedet

Jag vet att en del som blir egen företagare blir överraskade över sina egenavgifter som de får betala och de tycker helt plötsligt att de får betala så mycket mer i skatt än vad de gjorde som anställda eftersom man inte reflekterar så mycket över att de arbetsgivaravgifter som företagen betalar in är en del av lönen (liksom den skatt som senare dras).

Stefan Attefall riksdagsledamot (kd) och ordförande i arbetsgruppen för ekonomi och etik, går idag ut med ett pressmeddelande med anledning av ett förslag ur en kommande rapport från gruppen.

Det råder en utbredd myt om att skatten är runt 30 procent - trots att den totala summan är mer än det dubbla. Det är ett resultat av att skatter och avgifter är dolda för löntagaren Många är idag omedvetna om storleken på deras totala skatt.

För att tydliggöra hur mycket skatt, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som varje löntagare betalar bör de därför tydligt framgå på lönebeskedet, fortsätter Attefall.

Idag sköter arbetsgivaren det praktiska arbetet med att betala in skatterna. Det innebär att många löntagare inte är medvetna om hur stor den totala skatten är. Det borde vara en självklarhet eftersom det är löntagaren som betalar. Den totala skatten är idag cirka 65 procent, vilket är hushållens i särklass största utgift.

Arbetsgruppen för etik och ekonomi inom Kristdemokraterna vill därför lagstifta om att även arbetsgivaravgifter ska anges på det månatliga lönebeskedet. Staten själva borde gå före genom att tydliggöra skattetrycket för sina egna anställda.

Vi måste självklart ta ut skatter för att kunna finansiera den gemensamma välfärden, men vi måste också kunna motivera storleken på dem. Då är en större transparens och öppenhet en nödvändighet för att skapa en diskussion om vad som egentligen är ett rimligt skattetryck, avslutar Stefan Attefall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback