Folkhälsan prioriteras av Alliansen

Maria Larsson har presenterat en förnyad folkhälsopolitik som tar en helhetssyn på människan och där det förebyggande arbetet betonas. Regeringen vill främja den enskilda människans intresse, ansvar och möjligheter att ta hand om den egna hälsan.

Folkhälsopropositionen innehåller elva målområden: 1. Delaktighet och inflytande i samhället; 2. Ekonomiska och sociala förutsättningar; 3. Barns och ungas uppväxtvillkor; 4. Hälsa i arbetslivet; 5. Miljöer och produkter; 6. Hälso-främjande hälso- och sjukvård; 7. Skydd mot smittspridning; 8. Sexua-litet och reproduktiv hälsa; 9. Fysisk aktivitet; 10. Matvanor och livs-medel; 11. Tobak, alkohol, narkotika, dopning och spel.

För att intensifiera och förstärka arbetet inom särskilt viktiga folkhälsopolitiska områden har regeringen avsatt 115 miljoner kronor 2008 och avser att avsätt samma belopp årligen 2009 och 2010. Dessa medel kommer framför allt att användas till att stärka och stödja föräldrar i deras föräldraskap, att intensifiera det självmordsförebyggande arbetet, att främja bra kostvanor och fysisk aktivitet samt att minska tobaksbruket.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback