På plats i Uppsala

Dagen har ägnats åt seminarium. Själv har jag gått på ett seminarium som handlade om "Tillväxtkommunen - möjlighet eller utopi?". Medverkande var chefsekonomen på Svensk Näringsliv, Stefan Fölster, kommunstyrelsens ordf. i Markaryd, Bengt Germundsson samt Annette Stavenow  som är ordf. i Kristdemokraternas företagarråd. Har även varit och lyssnat på Heléne Lööw som är forskare vid Historiska intitutionen Uppsala universitet.

Jag har också haft äran att, tillsammans med några andra kristdemokratiska bloggare, fika tillsammans med Sveriges bästa partiledare, Göran Hägglund.

Innan fikat höll vår kompetenta och stiliga partiledare inledningstal där han bland annat presenterade ett utkast till ett klimatprogram för kommuner och landsting.  Nedan kan du läsa de punkter som Hägglund tog upp i sitt tal.

1. Anställ en ?energijägare i varje kommun och landsting. Uppgiften blir att hitta möjliga energieffektiviseringsåtgärder. Bland annat kan målsättningen vara att reducera energiåtgången för värme och kyla i kommunernas fastigheter med 20 procent. Detta fanns ju med i garantibeviset inför valet!
2. Upprätta en plan för hur utsläppen av växthusgaser ska minska i varje kommun, inte bara i kommunal verksamhet utan totalt.
3. Undersök möjligheterna att producera el från exempelvis fjärrvärmeverk. Beräkningar visar att det idag finns en outnyttjad potential till elproduktion i värmeverk som motsvarar halva dagens produktion av kärnkraftsel. Jag tycker att det vore oklokt att helt utesluta möjligheterna till ytterligare kärnkraft. Dock! Det första, billigaste och enklaste som vi kan göra är att uttömma de möjligheter som finns att omvandla värmeenergi till el.
4. Underlätta för medborgarna att leva miljövänligt.  Inför one-stop-shops enligt brittisk modell, dit privatpersoner kan vända sig för att få rådgivning för att klimatanpassa sina hem.
5. Biogasanpassa kommunen. En förutsättning för att såväl kollektivtrafik som privatpersoner ska kunna köra med gas är att infrastrukturen finns. Kommunerna måste vara aktiva för att öka användningen av biogas.
6. Klimatanpassa resepolicyn för offentligt anställda.
Det kan ske genom kommunala bilpooler och IT-lösningar som underlättar fjärrarbete. Staten skulle också kunna pröva möjligheten att uppmuntra kollektivt resande genom att tillåta skatteavdrag för hela kostnaden för månadskort inom kollektivtrafik en. Förmånsbeskattningen för månadskort som betalas av arbetsgivaren skulle också kunna tas bort.
7. Vid offentlig upphandling ska krav på miljöbilar i verksamheten vara regel. Även detta fanns med i garantibeviset!
8. Underlätta för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram med cykel, så att den blir ett naturligt val för korta transporter.
9. Lär en uppväxande generation att välja klimatsmarta alternativ. Inrätta temadagar i skolor/gymnasier kring klimatfrågorna.
10. Gå igenom allmännyttans lägenheter och upprätta en investeringsplan för att åtgärda det enorma energiläckage som finns i många miljonprogramsområden. Det finns anledning att hitta former för att tidigarelägga upprustning och renovering. I vissa fall kan det till och med vara bättre att riva och bygga nytt istället för att renovera dragiga och slitna hus. Det är möjligt att åstadkomma konkreta resultat, klimatsmarta kommuner och landsting.

Vill du läsa hela talet kan du göra det
här

Kvällen avslutas med fest.

Morgondagen skall ägnas åt ytterligare seminariumpass och intressanta talare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback