Göran Hägglunds pressmeddelande ang. vårdnadsbidraget:

Äntligen

Den 1 juli 2008 sjösätter regeringen de två första delarna av den familjepolitiska reformen. Då införs det kommunala vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen. Vårdnadsbidraget ger småbarnsföräldrar möjlighet att tillbringa mer tid med sina barn, det ökar valfriheten inom barnomsorgen och möjliggör en mjukare övergång mellan föräldraledighet och arbete. Jämställdhetsbonus införs för att öka familjers ekonomiska möjlighet att fördela föräldraledigheten mer jämlikt.

-Det är med glädje och med stolthet som jag nu kan meddela att vårdnadsbidraget införs från 1 juli 2008. För oss kristdemokrater är detta en viktig ideologisk fråga som handlar om barnens bästa. Barn är olika, familjer är olika och en och samma omsorgsform passar inte alla barn. Det är småbarnsföräldrarna som känner barnen bäst och det är småbarnsföräldrarna som nu får ökade möjligheter att välja vilken omsorg som passar just deras barn.

Det sa Göran Hägglund, socialminister och partiledare för kristdemokraterna, när han idag, tisdagen den 4 september, redogjorde för regeringens nya familjepolitik.

-Både kvinnor och män ska ha verklig möjlighet att kombinera familjeliv med arbetsliv. Därför är jämställdhetsbonusen är en viktig del i regeringens familjepolitik, säger Göran Hägglund.

Fakta: Vårdnadsbidraget riktar sig till föräldrar med barn mellan ett och tre år som vill vara hemma lite längre efter föräldraförsäkringens slut. De kommuner som så önskar kan ge ett skattefritt kommunalt bidrag på 3 000 kronor per månad. Fullt vårdnadsbidrag får den vars barn inte utnyttjar den offentligt finansierade barnomsorgen. Föräldern kan förvärvsarbeta och samtidigt uppbära vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidraget ska kunna trappas av mot graden av nyttjande av offentligt finansierad barnomsorg.

Jämställdhetsbonusen skapar bättre möjligheter för såväl mammor som pappor att ta ett aktivt ansvar för barnen under föräldraledigheten. Ett jämnare uttag av föräldraledigheten är bra både för föräldrarna och barnen. Det kan också motverka omotiverade löneskillnader och bidrar till att stärka kvinnornas förankring i yrkeslivet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback