Insändare om skatter

Nedanstående insändare har jag skrivit tillsammans med Joseph Christenson (kristdemokrat från Göteborg). Insändaren var publicerad i veckans Kristdemokraten:


Högre skatt om man vill ta hand om egna barnen hemma
Sverige har det högsta skattetrycket inom EU. Enligt Eurostats siffror är det endast Danmark och Sverige som har haft ett skattetryck som legat över 50 procent under den tiden undersökningen genomförts (siffrorna sträcker sig tillbaka till 1995).

Om man gör ett enkelt räkneexempel och ej tar hänsyn till eventuella avdrag och dylikt kan man se hur mycket det skiljer mellan hur mycket två familjer med samma gemensamma inkomst betalar i skatt beroende av om det är en eller två personer i familjen som tjänar pengarna.

Familj 1
Både mamman och pappan arbetar. De tjänar vardera 298 600 kronor dvs. de har en gemensam inkomst på 597 200 kronor. Familjen betalar endast kommunalskatt eftersom varken mannen eller kvinnan överstiger den nedre skiktgränsen. Tillsammans betalar familjen 191 104 kronor i skatt (32 % av inkomsten).

Familj 2
Endast en i familjen arbetar, familjen har en inkomst på 597 200 kronor. Eftersom det endast är en i familjen som drar in all inkomst överstiger familjen både den nedre och den övre skiktgränsen. Familjen betalar 258 159 kronor i skatt.

Det är en skillnad på 67 055 kronor i skatt mellan de olika familjerna. Två familjer som tjänar lika mycket men där den ena familjen får betala 67 055 kronor mer i skatt bara för att man i den familjen har valt att vara hemma med sina barn. Barn som hade kostat samhället 80-140 000 kronor per år att ha i barnomsorg. Kristdemokraterna vill avveckla värnskatten vilket är ett steg i rätt riktning. Ett avvecklande av värnskatten hade i ovanstående exempel inneburit att det ”bara” skulle skilja 59 720 kronor mellan de båda exemplen.

Alla ”specialskatter” som finns är gjorda för att styra vårt handlande. Det är en socialdemokratisk tanke att alla ska stöpas i samma form, från vaggan till graven ingen skall ha mer och ingen skall ha mindre. Kristdemokraterna är för tanken att individen har rätt att göra sina egna fria val, vilket rent ideologiskt då talar för att vi som kristdemokrater borde vara för en proportionerlig inkomstskatt dvs. att skatteuttaget alltid görs med samma procentsats oavsett lön.

Idag är det tydligen fult att tjäna pengar på arbete men fint att förvärva dem genom kapitalinkomster och lottovinster. Vi har idag ca 30 % skatt på kapitalinkomster oavsett hur mycket du tjänar, men arbetar du ska du straffas med högre skatteskalor om du överstiger vad som är ”lämpligt”. Det vill säga har du pengar att investera ska du kunna tjäna ännu mer men har du inga så ska du inte ha en chans att arbeta dig uppåt på samhällsstegen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback