Trots allt tror jag det finns hopp om framtiden

Läser i svd att antalet självmord och självmordsförsök ökar bland ungdomar och unga vuxna samtidigt som det minskar i alla andra ålderskategorier. I artikeln säger Allan Comstedt att han har sett att trycket på ungdomar har ökat de senaste åren. Han tror att en del av problemet ligger i att ungdomar inte klarar av att leva upp till den utbredda fixeringen vid perfektion, att man i allt skall vara fullkomlig. Comstedt säger:
 
”De vill ha mer av allt i sig själva; är inte nöjda med någonting. Allt kan vara bättre.”
 
Fast det är väl egentligen inte så konstigt, hela samhället ropar att du inte når någonstans om du inte är bäst. Ungdomsarbetslösheten är skyhög och det är svårt att hitta ett eget boende. Att den äldre generationen ibland slänger ut sig kommentarer såsom att man får ta i lite om man vill komma någonstans och att ”på min tid jobbade vi minsann” eller ”ungdomarna är idag lata och lär sig ingenting i skolan” gör nog inte att det känns bättre. I aftonbladet skriver Elin Lindqvist om ”generationen som har allt – utom kärlek”. Hon skriver:
 
”Vi är andra generationens skilsmässobarn och har aldrig trott att vi kan förlita oss till familjen. Vi ser det som en självklarhet att förlora oskulden när vi fyllt femton. Kk och one-night-stands är för oss vad dating var för andra”
 
Vidare skriver hon:
 
”För det är bara i väntan på något bättre, något större. Den riktiga kärleken? Ingen av oss vill säga det. Ingen av oss vågar tro på den. Vi har sett allt för många splittrade familjer, skrik, tårar och bråk. Vi växte upp med sambo, delsbo, särbo, mambo. Inte behöver vi ömhet eller kramar. Vi är stålsatta. Starka. Modiga. Mogna. Visst. Och det stumma skriker efter kärlek.” 
 
Visst låter det sorgligt. Vi måste våga tro på att framtiden är god. Jag tror att vårt samhälle behöver bra, grundläggande och gemensamma värderingar för att fungera bra och för att människor ska må bra. Anledningen till att jag valde att engagera mig i kristdemokraterna är att de så starkt präglas av värdighet och värderingar. Kristdemokraterna vill ha ett samhälle där människovärdet och de etiska värdena är i centrum. Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter. Ett samhälle där vi alla tar ansvar både för oss själva och för våra medmänniskor. Jag tror på ett bättre samhälle.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback