Den svenska maten är god reklam för Sverige

Läs dagens Brännpunkt i SvD. Hur kan Sveriges rese- och turistråd missa att göra reklam för den svenska gastronomin som är så underbar (jag och min make hör själv till den grupp av människor som helt och hållet skulle kunna planera semesterresan efter bra restauranger och god mat)? I brännpunkt står det:

”Därför är det märkligt att den nya svenska internationellt uppmärksammade gastronomin helt verkar glömmas bort när Sveriges rese- och turistråd försöker locka besökare hit.


Rådets vd Thomas Brühl har framhållit att den globala resenären inte bara åker till ett land utan också kräver upplevelser. Trots det bedriver Turistrådet en traditionell marknadsföring med samma gamla klichéartade argument. I stället för att visa på den kanske mest påtagliga upplevelsen av vår fantastiska natur - maten. Mer fokus på gastroturismen behövs, men också mer pengar. I dag satsar Sverige minst pengar per capita i Norden på turism.
Internationellt uppfattas svensk mat som modern och nytänkande. Det förklaras av naturligheten, råvarorna och det närproducerade i kombination med en stark nyfikenhet och ständig utveckling. Utländska journalister reser självmant hit och skriver om maten.

Med hjälp av den moderna svenska maten kan vi marknadsföra både hela, och delar av, Sverige. Vårt avlånga land omfattar fler klimatzoner än de flesta andra EU-länder. Det har fått oss att utveckla ett mycket brett spektrum av lokalt anpassade råvaror och maträtter. Svenskarna blir allt mer matintresserade. Allt fler börjar ställa krav på maten. Bra råvaror uppfattas som viktigare än billiga råvaror.
I våra roller som kockar är vi beredda att göra en insats för att locka besökare till Sverige. Vi vet vad det svenska skafferiet har att erbjuda. Med sitt kvalitetstänkande och öppenhet för influenser utifrån är den moderna svenska maten den bästa reklamen för Sverige.” 


Vi måste bli bättre på att marknadsföra vårt land, och vår mat hör faktiskt till en sådan sak som bör marknadsföras och uppmärksammas! Svensk gastronomi är fantastisk!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback