Sorgligt

Har precis sett Janne Josefssons program om a-lagarna på Kortedala torg. På svt s hemsida  står det:

”1989 gjorde Janne Josefsson filmen Mot alla odds. Det var en berättelse om ett gäng alkoholister som en dag tröttnade på att det var så skräpigt runt soptunnan i parken. Kommunen lånade ut krattar och sopborstar, och på den vägen var det...Snart hade A-laget bildat en förening, helt av egen kraft. De fick en barack, höll möten och arrangerade utflykter. Hur gick det sedan, för a-laget som reste sig själva?”

Många som kom fram till Josefsson 1989 ville ha bort dom. I programmet kan man till och med höra en som tycker att man kunde skjuta dom. Det visar sig att projektet misslyckades och man förlorade lokalen pga. fylla. När Josefsson undersöker vad som hänt med de a-lagare som 1989 var med i programmet visar det sig att endast 3 stycken fortfarande lever.

Jag tycker det är sorgligt, djupt sorgligt. Det är människor det handlar om. Människor som vi från samhällets sida har släppt taget om. Oftast vänder vi bara bort blicken när vi ser dom, dessa längst ner på samhällets stege. Tänk om vi kunde se människan bakom, människan bakom spritluktande andedräkt, människan bakom gapandet, skrålandet, aggressiviteten och förfallet.

I Kristdemokraternas principprogram står i det första kapitlet ”…varje människa är en unik och oersättlig individ och har samma absoluta och okränkbara värde oavsett kön, ålder, social position…”

Låt oss uppvärdera människovärdet och låt människors värde gälla alla!


Missade du programmet? Se reprisen under svt-länken ovan.


Kommentarer
Postat av: Lilith

och humöret blev inte muntrare av kvällens Insider som handlade om Rosengård...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback