Byggnadsnämnden

Nyss hemkommen från byggnadsnämndens sammanträde, idag gick det betydligt snabbare än förra gången. Ett par ärenden (som säkert hade tagit tid) utgick. Och vad beslutades idag? Ja, det mesta var väl av okontroversiellt slag.

Detaljplanen för camping i Stråvalla-kärra blev godkänd, känns bra. Kristdemokraterna anser att ett samhälle med ett gott företagsklimat måste tillvarata enskilda människors idéer, kreativitet och entreprenörskap. En god välfärd förutsätter ett konkurrenskraftigt och differentierat näringsliv. Vi anser att det är det personliga initiativet som utgör grunden för nyföretagande och att samhället aktivt måste medverka till att skapa positiva attityder till företagande. Förra gången vi hade uppe ärendet protesterade de andra borgarna (med centern i spetsen), jag yrkade för att detaljplanen skulle gå vidare till samråd och fick med mig s. Kan tillägga att i campingutredningen har både kommunen och länsstyrelsen konstaterat att det behövs fler campingområden både vid kusten och längre in i landet. Idag, på nämnden, var det större enighet och de flesta ansåg att ärendet inte skulle förhalas ytterligare.

Ett ärende som tydligen valsat runt en del på byggnadsnämnden är en bastubyggnad i Trönninge. Argumenten som talar emot att tillåta bastubyggnad är vad som står i ÖP 2000; området är beläget inom riktlinjeområde som skall bestå av naturmark samt att denna skall skyddas för ytterligare ingrepp. Mycket stor restriktivitet skall iakttas vid prövning av bebyggelse. Samma kriterier som gäller för ärende Bn § 356 Sik 2:6 Nybyggnation av enbostadshus som idag fått ett positivt förhandsbesked (orsaken till detta var tydligen att det redan fanns en mindre byggnad på marken). Jag yrkade ja till att tillåta bastubyggnad men fick inte det minsta gehör från övriga. Även tjänstemännen var mycket negativa och man ansåg att för att kunna ge ett positivt besked måste den berörda dra tillbaka sina överklaganden om vitesförelägganden (har idag uppställd villavagn utan tillstånd på platsen) vilket han inte gjort. Anledningen till att sökande önskar bygglov är att byggnaden används till näringsverksamhet som ett viktigt komplement till stuguthyrningsrörelsen. Samtliga grannar har enligt sökande intygat att de inte har någon erinran. En orsak som angivits till att byggnad ej kan tillåtas är att det skall finnas rörligt friluftsliv på platsen men detta är redan idag så gott som obefintligt (där finns stup på en sida, järnvägens högspänningsanläggning med inhägnat område på den andra sidan samt angränsade bostadsplatser som gör det svårt att nå platsen). Även detta ärendet kan hänvisas till vad kristdemokraterna anser om att man skall gynna näringsverksamhet och företagsklimatet i kommunen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback