Ska Halland försvinna?

Har (äntligen) fått läst rapporten som handlar om hur Sveriges regionala indelning kan utformas. Rapporten har tagit fram tre alternativa regionindelningar; sex, nio eller fjorton regioner. Enligt rapporten är det mest lämpligt med nio stycken. Man anser att det som ligger närmast till hands är att ompröva Västra Götalands gränsdragning och införliva även Kungsbacka och Varberg i denna och att Hallands södra delar införlivas i Skåneregionen.

I rapporten identifieras tre olika kriterier som skall utgöra grunden för en regionindelning; det är storlek, avstånd och identitet. En region bör vara ”tillräckligt stor” för att matcha den internationella konkurrensen. Dock finns ingen exakt gräns för när en region är ”tillräckligt stor” utan detta är helt beroende av vilka specifika uppgifter regionen är tänkt att hantera och handlar i hög utsträckning om möjligheterna att möta de kompetenskrav som ett ökat regionalt ansvar för med sig. Regionen behöver även vara ”tillräckligt liten” för att det ska vara möjligt att åstadkomma den regionala anpassning som det moderna näringslivet kräver för sin utveckling. Även om det finns positiva sidor med stora regioner har det visat sig att störst inte alltid är bäst. Det finns i Sverige och runt om i världen exempel på små regioner som utvecklat en särart som gjort dessa konkurrenskraftiga, trots den begränsade storleken.

Att Halland inte kan vara en egen region beror enligt rapporten på att storlekskriteriet inte uppfylls. Man skriver ”Enskilt utgör Halland en liten region med ett befolkningsunderlag
som knappast kan anses tillräckligt för de utmaningar och behov ett ansvar för tillväxtpolitiken för med sig.” Tydligen utgör Halland idag den sjunde, rent befolkningsmässigt, största regionen.  

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback