Lås in dem och kasta bort nyckeln!

Nu fortsätter de ökade kraven på skärpta straff som Jan Guillou inte för så länge sedan talade om. Till exempel går moderaten Henrik von Sydow ut med att han vill att domstolarna skall döma alltfler till längre straff.

Jag är glad att vi i Kristdemokraterna har Peter Althin som en motvikt till allt prat om hårdare straff. Althin anser att den absolut viktigaste brottsförebyggande åtgärden är att ge barn och ungdomar bra uppväxtvillkor. Han säger:

”Egentligen är det enkelt. Antingen prioriterar vi barnen i början av deras liv genom se till att de har det bra i hemmen och i skolan, eller så satsar vi på dem när de blir äldre genom att bygga fängelser och anställa fler poliser.”

För vidare reflektioner kring vårt rättssystem kan jag rekommendera boken Övervakning och straff av Michel Foucault. Boken väcker helt klart en hel del funderingar om dagens rättssystem. Där står bland annat:

”Man är medveten om alla de nackdelar fängelset innebär och om att det är farligt och under alla omständigheter onödigt. Och ändå förmår man inte ”se” på vad sätt man skulle kunna ersätta det.”(s 270)

vidare står där

”för att fastslå det historiskt borde man kunna mäta fängelsestraffets inverkan på den sammanlagda nivån av kriminalitet – man kan förundra sig över att fängelsets misslyckande proklamerats under 150 år och att det ständigt har lett till att det bevarades.” (s 315)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback